Het is vandaag 24 april.

Dit gebeurde er vandaag, maar dan in het verleden van Utrecht.


2023 - De restaurants Karel V en Maeve ontvangen elk één michelinster. Er is na tien jaar weer sprake van Michelinsterren in Utrecht.
- De eerste struiken en bomen worden geplaatst op Wonderwoods, het groene gebouw aan de Croeselaan dat nu in aanbouw is krijgt 280 bomen en 75.000 planten.
2022 - FC Utrecht wint in eigen huis de halve finale van de KNVB beker tegen Ajax met 2-0 en plaatst zich voor de zevende keer voor de bekerfinale.
2020 - De jaarlijkse lintjesregen moest dit jaar vanwege corona via de telefoon plaatsvinden. Vanuit het stadhuis in de binnenstad belde burgemeester Jan van Zanen 28 Utrechters persoonlijk op.
2019 - Bijna achthonderd huishoudens in Leidsche Rijn hebben vanochtend een tijdje geen stroom.
2018 - Meer files, ongelukken en huftergedrag. Dat zijn de belangrijkste klachten over de heringerichte ‘t Goylaan in Utrecht. Anderhalf jaar na de oplevering is de verkeersader nog steeds regelmatig onderwerp van discussie en frustratie.
2017 - De Koninklijke Nederlandse Munt ontwerpt een speciale herdenkingsmunt vanwege de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. De munt is ontworpen door Persijn Broersen en Margit Lukács.
- Marten Foppen stapt zonder vergoeding op als directeur van het Spoorwegmuseum. De in opspraak geraakte Foppen is met de Raad van Toezicht van het museum overeengekomen dat zijn contract per 1 juli wordt beëindigd.
2016 - FC Utrecht staat voor de zesde keer in zijn geschiedenis in de KNVB Bekerfinale. In de Rotterdamse Kuip wordt met 2-1 verloren van Feyenoord.
2014 - Enorme hagel- en regenbuien trekken vanmiddag over de provincie Utrecht.
- Op de nieuwe postzegels van PostNL, die per vandaag te koop zijn, staat het beroemde Utrechtse straatorgel ‘De Drie Pruiken’ uit 1952 in al haar glorie afgebeeld.
2003 - Bij werkzaamheden achter het huis op de westelijke hoek Brigittenstraat en Nieuwekamp zijn de funderingen van het koor van een kapl behorende bij het Driekoningenconvent uit de 15e eeuw gevonden.
2000 - Het nieuwe Amersfoortse winkelcentrum St. Jorisplein wordt geopend. Het feit dat dit gebeurd op paasmaandag zorgt voor de nodige beroering onder de winkeliers in de rest van de binnenstad, die hun deuren ook willen openen.
1999 - Bij archeologische opgravingen tussen de Kazernestraat en de Hoge Woerd wordt het zuidoostelijk deel van het Castellum Laurum onder de huidige Woerdense binnenstad gevonden. Op 29 oktober wordt opnieuw een deel van het Romeinse fort aangetroffen. Dit keer aan de Groenendaal.
1998 - Bloemenhandelaar Vooys neemt na 70 jaar afscheid van de zaterdagse bloemenmarkt op het Janskerkhof te Utrecht.
1997 - De Utrechtse Studentenbond (USF) en de Stichting OER (Onderwijs Evaluatie Rapport) richten het onderzoekbureau Argos op, om knelpunten binnen de Universiteit te kunnen traceren en op te kunnen lossen.
1992 - Burgemeester Vos slaat bij de Rijks Munt het eerste Dommetje. Een speciale munt van 5 gulden.
1991 - Door het overhandigen van de rood-wit-blauwe brandweerstaf draagt de scheidende brandweercommandant ing. J. van de Wolfif zijn functie over aan zijn opvolger ing. A. Metaal.
1987 - Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag ontvangt de Utrechtse beeldhouwer Pieter d'Hont de zilveren stadspenning van de gemeente Utrecht en van het Fentener van Vlissingenfonds een bedrag van FL 25.000,= om daarvan vijf jaar lang een Pieter d'Hont prijs van FL 5000,= toe te kennen aan een jong beeldhouwer en beeldhouwster.
- De gedeputeerd ir. J. Hoepelman en drs. G. de Graaf nemen afscheid van het provinciebestuur. Ir. Hoepelman ontvangt hierbij de provinciale legpenning.
1986 - In Bunschoten wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe gemeentehuis.
- In Breukelen wordt op het plein voor het restaurant "Het Staate Wapen" aan de Rijksstraatweg het door Otto Schouten uit Soest vervaardigde beeld van een meisje onthuld.
1980 - Nabij Eembrugge wordt een nieuwe brug voor rijwielverkeer over de Eem opengesteld.
1974 - Wethouder mr. A. Looten opent in het voormalige V en D pand aan de Stadhuisbrug de Mamoetboekhandel, die wordt geexploiteerd door de boekhandels Broese, Kemink, Stam en Dekker en van de Vegt.
1972 - Drs. J. Boersma, minister van Sociale Zaken, opent het nieuwe Centrum voor Vakopleiding voor Volwassenen aan de Reactorweg.
1970 - Burgemeester De Ratitz neemt afscheid van de Utrechtse politie.
1968 - Dr. W. Storm van Leeuwen aanvaardt zijn ambt van hoogleraar in de electro-neurologie.
1964 - Kolonel E. Kamphorst, commandant van de School voor Technische Dienst en de Kromhoutkazerne, wordt opgevolgd door Kolonel H.J.M.A. Mieras.
- J.M. Zachariasse, inspecteur van het lager onderwijs, opent de Cor Bruynschool aan de Duurstedelaan (Hoograven).
1963 - Mr. G.H. Zweers uit Den Haag, is geinstalleerd als griffier van het kantongerecht.
1962 - De komende 3 dagen is de 5e Internationale Schoenenbeurs in de vernieuwde Julianahal van de Jaarbeurs.
1961 - Dr. J. Hoens, hoogleraar in de faculteit der godsgeleerdheid in de levende buitenchristelijke godsdiensten, aanvaardt zijn ambt met een rede getiteld "Sarvodaya, een modern voorbeeld van het absorpievermogen van het hindoeisme".
1959 - Het Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis der Nederlands Hervormde gemeente, huize "Oudaen" aan de Oudegracht nr. 99, bestaat 200 jaar.
1958 - De Nederlands Hervormde Marcuskerk aan de Wijnesteinlaan (Hoograven) is officieel in gebruik genomen.
1955 - Ds. H.C. Touw, studentenpredikant van de Hervormde gemeente, houdt zijn afscheidspredikatie in verband met zijn vertrek naar Nijmegen.
1953 - De dagbladen melden dat de NV Kon. Mij. "De Schelde" in Vlissingen besloten heeft haar afeling koeltechniek over te brengen naar de NV "Landaal-Schelde" in Utrecht.
- Vandaag en morgen vier de afdeling Utrecht van de Katholieke Arbeiders Beweging haar 60-jarig bestaan.
1952 - De tapijthandel, behangerij en stoffeerderij NV v.h. De Grijs en Van Rooyen aan de Oudegracht gedenkt haar 100-jarig bestaan.
- De Gemeenteraad besluit een gedeelte van de voormalige cavaleriestallen (het stalgebouw aan de Nicolaasdwarsstraat) in te richten tot werkplaatsen voor de dienst van Sociale Zaken.
- De Gemeenteraad besluit om voor FL 11.666.67 bij te dragen in de kosten van de restauratie van de St. Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat.
1948 - Mr. H. A. de Jongh, candidaat-notaris, benoemd tot notaris in de vacature C. J. Simons.
- Het nieuwe atelier van het Stichts Genootschap ..Artibus" aan de Abstederdijk 32 officieel in gebruik genomen met een rede van wethouder H. van der Vlist.
1940 - De Kamer van Koophandel benoemt Mr. Dr. A. Roeterink uit Eindhoven als haar secretaris, in de plaats van Mr. J. Milius.
1937 - De speeltuin van de Speeltuinvereniging Oudwijk aan de Bloesemstraat is officieel geopend door burgemeester Ter Pelkwijk.
1933 - Herdenking van de 400ste geboortedag van Prins Willem van Oranje.


Overlijdensberichten


1990 - Op 53-jarige leeftijd overlijdt ten gevolge van een ongeval de kunstredacteur van het Utrechts Nieuwsblad, Wim Henk Bakker.
1966 - L.D.E.J. Kramer, oud-lid van de gemeenteraad en de provinciale staten en oud-leraar lichamelijke oefening aan de rijks-HBS, is overleden.
1965 - F.A. Kramer, bekend fotograaf van de (voregere) Vereniging "koninginnedag", is overleden.
1929 - R. Diks, oud-aannemer en mede-oprichten van de vereniging van collectanten in de Nederlands Hervormde gemeente en van de Commissie to verstrekking van Kleding en Dekking, is overleden.


Tentoonstellingen en exposities


1992 - In de Oudheidskamer Vreeswijk in Nieuwegein wordt de tentoonstelling "Honderd jaar Koninginnesluis in beeld" geopend.
1954 - Bij de opening van de tentoonstelling van werk van leden van het Genootschap Kunstliefde deelt de voorzitter mee, dat de jury de Wiegersma-beker is toegekekend aan de schilder Otto van Rees.
1948 - Tentoonstelling van werken van leden van de Hollandse Aquarellistenkring in de zalen van het Genootschap Kunstliefde aan de Nobelstraat (tot en met 9 Mei).


Benoemingen en ontslag van hoogleraren


1968 - Dr. W. Storm van Leeuwen aanvaardt zijn ambt van hoogleraar in de electro-neurologie.
1961 - Dr. J. Hoens, hoogleraar in de faculteit der godsgeleerdheid in de levende buitenchristelijke godsdiensten, aanvaardt zijn ambt met een rede getiteld "Sarvodaya, een modern voorbeeld van het absorpievermogen van het hindoeisme".


Er zitten 18508 gebeurtenissen in de database.
Laatste update was op 21-04-2024.